Datum
23-05-2022
.

Meer informatie over het coronavirus en vaccineren tegen het coronavirus, update 23 mei 2022

 

Bij koorts, hoesten, keelpijn en/of benauwdheid: doe een zelftest

Bij een positieve zelftest: kom niet naar de praktijk, bel zo nodig voor advies (bij koorts >38 graden en bemoeilijkte ademhaling)

Blijf thuis en doe een zelftest bij klachten die passen bij COVID-19. Klachten die veel voorkomen zijn verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging/koorts, diarree. Bekijk de overige ziekteverschijnselen die zijn gemeld door mensen met COVID-19.

Lees meer over de symptomen op De ziekte COVID-19

 

Mondmaskers zijn niet meer verplicht in de praktijk, behalve bij verkoudheidsklachten en hoesten.

De huisartspraktijk is een gezondheidszorginstelling in welke er verhoogd risico op besmetting bestaat en waar kwetsbare patiënten komen. Deze patienten en pns zelf willen wij beschermen , daarom graag wel een masker bij verkoudheidsklachten en hoesten.

 

Vaccineren tegen  het corona-virus

Booster vaccinatie tegen het corona-virus wordt NIET door de huisarts gegeven, maar door de GGD.

U kunt online een afspraak maken bij het RIVM om bij een GGD een booster vaccinatie te krijgen. Huisartsen geven in de regio Zaanstreek geen booster vaccins. Wel is het mogelijk om als niet mobiele patient, dus alleen wanneer u echt niet in staat bent om naar een GGD te gaan in aanmerking te komen voor thuisvaccinatie door de GGD. U dient dan door de huisarts hiervoor aangemeld te worden. 

Hoe werkt de vaccinatie tegen corona?

De vaccinatie zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen het coronavirus. U bent zo beter beschermd tegen het coronavirus. Als u na de vaccinatie toch corona krijgt, zorgt de vaccinatie ervoor dat u minder ernstig ziek wordt. Ook als u corona heeft gehad, is het zinvol om de vaccinatie te halen.

Is het coronavaccin veilig?

De vaccinatie tegen corona is uitgebreid getest. Dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccinaties. De veiligheid van het vaccin wordt ook de komende jaren zorgvuldig en kritisch gecontroleerd.

De COVID-19 vaccinatie wordt in principe aangeboden op leeftijd: van oud naar jong (met uitzondering van het zorgpersoneel). Dit omdat het risico op een slecht beloop en sterfte door COVID-19 toeneemt met het stijgen van de leeftijd: het risico is sterk verhoogd bij mensen boven de 60 jaar en neemt verder toe bij een hogere leeftijd. Een uitzondering hierop zijn enkele selecte medische (hoog)risicogroepen.

Lees hier verder over de prioritering medische risicogroepen, bron website RIVM.

Verschil tussen een derde vaccinatie en een booster vaccinatie

De derde vaccinatie kan ervoor zorgen dat een aantal mensen die nog onvoldoende beschermd zijn na twee vaccinaties een betere bescherming krijgen (opbouwen). Deze derde vaccinatie is voor deze mensen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit een of twee vaccinaties bestaat.

Een booster is een extra prikkel voor het afweersysteem en is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties initieel wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming is afgenomen (na verloop van tijd). De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat er nu geen reden is om een boostervaccinatie in te gaan zetten. Boostervaccinatie is effectief om bescherming en titers te verhogen, maar op dit moment nog niet noodzakelijk.

Tweede booster vaccinatie

Inmiddels hebben alle burgers van 60 jaar en ouder een uitnodiging ontvangen van het RIVM om een tweede booster vaccinatie te krijgen, deze vaccinatie wordt niet door de huisarts gegeven maar door de GGD. U kunt een afspraak maken hiervoor via www.planjeprik.nl

                                          

Maatregelen in praktijk Edamstraat :

  • Patienten die hoesten en daarbij al dan niet koorts hebben mogen NIET zonder overleg naar de praktijk komen

  • Dragen van een mondmasker mag altijd maar is niet meer verplicht behalve bij verkoudheidsklachten en bij hoesten

  • Patienten van  Lidian Hoogeweij en Anne Kuik, psychologen, worden weer fysiek gezien in de praktijk.

  • De assistentes hebben GEEN INLOOPSPREEKUUR meer, voor het geven van injecties, oren uitspuiten en bloeddruk meten moet er gebeld worden voor een afspraak bij de assistente.

  • Er kunnen weer online afspraken meer gemaakt worden via het patientportaal.

  • Er kunnen online vragen gesteld worden via het patientportaal.

  • Recepten graag alleen telefonisch via de receptenlijn of online bestellen.

  • U wordt verzocht om niet meer dan één klacht per consult te presenteren.

  • Er wordt gestreefd naar een contact in de praktijk van maximaal 15 minuten, er zal dus geen tijd zijn voor meerdere vragen.

  • In de praktijk is een looproute, ingang is huisnummer 61 en uitgang huisnummer 59.

 

Veel gestelde vragen:

Voor meer vragen kijk verder op:

 Corona

 

Het RIVM geeft regelmatig een update over de laatste stand van zaken. coronavirus vragen en antwoorden Nederland
Algemene informatie vindt u op Thuisarts.nl

_____________________________________________________________________________________