Corona virus

Informatie over het coronavirus, update 28 april 2020

 

Maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid of die van uw huisgenoten? Kijk eerst op Thuisarts.nl, daar staat wat u moet doen:

Bent u ziek en mogelijk besmet met het coronavirus? Kom NIET naar de praktijk, maar neem telefonisch contact met ons op. Zo voorkomen wij verdere verspreiding van het virus.

 

                                                         

Maatregelen in praktijk Edamstraat :

 • Patienten die hoesten en daarbij al dan niet koorts hebben mogen NIET zonder overleg naar de praktijk komen
 • Patienten van Lidian Hoogeweij, psychologe, worden NIET meer fysiek gezien in de praktijk, er zal contact worden opgenomen om een afspraak voor beeldbellen of een telefonisch consult te maken.
 • Patienten van Kora van Marsbergen en Addy Glas, praktijkondersteuners, worden ook NIET meer gezien in de praktijk, er zal contact opgenomen worden voor een telefonische controle of beeldbellen.
 • De assistentes hebben GEEN inloopspreekuur meer, voor het krijgen van injecties, oren uitspuiten en bloeddruk meten moet er gebeld worden voor een afspraak bij de assistente.
 • Er zullen GEEN afspraken meer gemaakt kunnen worden via het patientportaal, dit om het risico op besmetting zo minimaal mogelijk te houden.
 • Er kunnen WEL online vragen gesteld worden via het patientportaal.
 • De assistentes zullen meer vragen stellen aan de telefoon om in te schatten of het verantwoord en nodig is om naar de praktijk te komen, wanneer dit niet duidelijk is zullen de huisartsen terugbellen.
 • Er wordt gestreefd naar een contact in de praktijk van maximaal 15 minuten, daarom worden er geen afspraken voor ingrepen en verrichtingen gemaakt
 • Het is tijdelijk niet meer mogelijk om aan de balie een afspraak te maken, bij vragen aub eerst de praktijk bellen.
 • De apotheek verzoekt om niet binnen te komen voor recepten wanneer u hoest of koorts hebt. Zij bezorgen in dat geval de medicatie bij u thuis. Bel wel van tevoren hierover met de apotheek.

U kunt NIET getest worden op besmetting met het coronavirus, de huisartsenpraktijk beschikt niet over testen!!

 

Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op met het RIVM via 0800-1351.

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.

 

                                      Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle.

                                                                         Blijf zoveel mogelijk thuis.

                                                                          Houd 1,5 meter afstand.

                                                                            Was vaker je handen.

 

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Thuisblijven of bellen naar de huisarts?

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? 

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. 

Worden je klachten erger?

 • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

 

Het RIVM geeft regelmatig een update over de laatste stand van zaken. coronavirus vragen en antwoorden Nederland
Algemene informatie vindt u op Thuisarts.nl


 

Wat kunt u doen bij vragen over ziekte en gezondheid die niet gaan over corona?

 

Bent u of uw naaste bezorgd over uw klachten of gezondheid? Twijfelt u of iets kwaad kan? Kijk dan eerst op Thuisarts.nl. Daar leest u wat u kunt doen en of u de huisarts moet bellen.

Twijfelt u toch nog? Of worden uw klachten erger? Bel dan uw eigen huisarts. Ook tijdens deze coronacrisis kunt u uw in dat geval altijd uw huisarts bellen.

Ga NIET naar uw huisarts toe. Bel uw huisarts of zoek contact via internet of e-mail.

Zoals u gewend bent, zal de assistente u vragen stellen. Zo weet zij welke zorg op dat moment het beste bij u past, bijvoorbeeld een advies via de telefoon, een afspraak met de huisarts op de praktijk of bij u thuis. Of soms hulp van een andere zorgverlener.

Door corona en de maatregelen is het niet altijd verstandig dat u naar de praktijk komt. Of dat de huisarts bij u thuiskomt. Misschien wilt u dit zelf ook liever niet, bijvoorbeeld omdat u een zwakke gezondheid heeft.

Uw huisarts overlegt met u wat in uw situatie het beste is. Samen bekijkt u hoe het voor u zo veilig mogelijk kan. Dat is extra belangrijk tijdens deze coronacrisis.

Uw huisarts heeft nog andere manieren om uw klachten te beoordelen en u het beste advies, behandeling of begeleiding te geven. Bijvoorbeeld door te bellen met u. Of, als uw huisarts dat heeft, via videobellen of internet.

Als blijkt dat u toch moet komen, dan zorgt uw huisarts altijd dat dat veilig kan. Uw huisarts zorgt ervoor dat u geen risico op besmetting loopt. Dit doet de huisarts door ervoor te zorgen dat u niet dichtbij iemand komt die (mogelijk) corona heeft. Bijvoorbeeld door af te spreken dat u op de praktijk komt als er geen andere mensen zijn. Of door u uit te nodigen op een andere praktijk waar geen mensen met corona-klachten zijn.

Ook als de huisarts naar u toe moet komen zorgt de huisarts dat hij/zij u niet kan besmetten.

Soms heeft u regelmatig begeleiding en controle nodig van uw huisarts of praktijkondersteuner. Bijvoorbeeld als u diabetes of een longziekte heeft. Door corona worden veel afspraken uitgesteld. Uw huisarts zal samen met de praktijkondersteuner bekijken hoe u toch zoveel mogelijk de zorg kunt krijgen die u nodig hebt. Vaak gaat dat via de telefoon, via videobellen of via internet.

Dus, ook tijdens de coronacrisis geldt:

 • Maak u zich zorgen over uw gezondheid? Heeft u klachten?

 • Kijk op Thuisarts.nl of u er zelf iets aan kunt doen.

 • Op Thuisarts staat vaak ook wanneer u uw huisarts of specialist beter kunt bellen.  

 • Bel of zoek gerust contact via internet of e-mail uw huisarts of specialist bij klachten. Dat blijft belangrijk, ook in deze coronatijd.

 • Kom NIET naar de praktijk.