Griepvaccinaties 2021

Huisartsenpraktijk Edamstraat zal eind oktober 2021 de uitnodigingen voor de griepvaccinaties versturen aan de patienten die hiervoor in aanmerking komen.

De griepvaccinaties zullen op 23 november 2021 gegeven worden.

 

CORONA Virus

Meer informatie over het coronavirus en vaccineren tegen het coronavirus, update 5 oktober 2021

 

Bent u ziek en mogelijk besmet met het coronavirus? Kom NIET naar de praktijk

Bel voor een test op het corona-virus het landelijke telefoonnummer 0800-1202

Bij welke klachten moet je thuisblijven?

Blijf thuis en laat je testen bij een of meer van de volgende klachten die passen bij COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Klachten die veel voorkomen zijn verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging/koorts  en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping). Bekijk de overige ziekteverschijnselen die zijn gemeld door mensen met COVID-19.

Lees meer over de symptomen op De ziekte COVID-19

 

Mondmaskers blijven verplicht in de praktijk

De huisartspraktijk is een gezondheidszorginstelling in welke er verhoogd risico op besmetting bestaat en waar kwetsbare patiënten komen. Derhalve blijven mondmaskers verplicht in de praktijk.

 

Vaccineren tegen  het corona-virus

Hoe werkt de vaccinatie tegen corona?

De vaccinatie zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen het coronavirus. U bent zo beter beschermd tegen het coronavirus. Als u na de vaccinatie toch corona krijgt, zorgt de vaccinatie ervoor dat u minder ernstig ziek wordt. Ook als u corona heeft gehad, is het zinvol om de vaccinatie te halen.

Is het coronavaccin veilig?

De vaccinatie tegen corona is uitgebreid getest. Dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccinaties. De veiligheid van het vaccin wordt ook de komende jaren zorgvuldig en kritisch gecontroleerd.

De COVID-19 vaccinatie wordt in principe aangeboden op leeftijd: van oud naar jong (met uitzondering van het zorgpersoneel). Dit omdat het risico op een slecht beloop en sterfte door COVID-19 toeneemt met het stijgen van de leeftijd: het risico is sterk verhoogd bij mensen boven de 60 jaar en neemt verder toe bij een hogere leeftijd. Een uitzondering hierop zijn enkele selecte medische (hoog)risicogroepen.

Lees hier verder over de prioritering medische risicogroepen, bron website RIVM.

Vaccinatie medische risicogroepen door de huisarts

Inmiddels zijn de patienten met geboortejaar 1956 tot en met 1960  volledig ingeent met het vaccin van AstraZeneca door huisartsenpraktijk Edamstraat. Veel gestelde vragen over vaccineren door de huisarts, klik hier , publieksinformatie door het RIVM.

Derde vaccinatie voor medische risicogroepen

Een deel van de patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een derde vaccinatie een betere bescherming tegen het coronavirus krijgen. Het gaat uitsluitend om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist. Deze patiënten worden vanaf oktober door de specialist uitgenodigd voor vaccinatie bij de GGD. 

Vanaf oktober ontvangen de mensen die in aanmerking komen een uitnodiging van de medisch specialist. De verzending gebeurt verspreid en in sommige gevallen afhankelijk van lopende behandelingen. De vaccinatie vindt plaats op een GGD-priklocatie met een mRNA-vaccin (Pfizer, Moderna). Mensen kunnen zelf telefonisch hun afspraak inplannen na ontvangst van de brief.

Verschil tussen een derde vaccinatie en een booster vaccinatie

De derde vaccinatie kan ervoor zorgen dat een aantal mensen die nog onvoldoende beschermd zijn na twee vaccinaties een betere bescherming krijgen (opbouwen). Deze derde vaccinatie is voor deze mensen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit een of twee vaccinaties bestaat.

Een booster is een extra prikkel voor het afweersysteem en is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties initieel wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming is afgenomen (na verloop van tijd). De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat er nu geen reden is om een boostervaccinatie in te gaan zetten. Boostervaccinatie is effectief om bescherming en titers te verhogen, maar op dit moment nog niet noodzakelijk.

                                                     

Maatregelen in praktijk Edamstraat :

 • Patienten mogen de praktijk NIET betreden zonder telefonisch overleg van tevoren

 • Patienten die hoesten en daarbij al dan niet koorts hebben mogen NIET zonder overleg naar de praktijk komen

 • Dragen van een mondmasker blijft verplicht in de praktijk voor iedereen

 • Patienten van  Lidian Hoogeweij en Anne Kuik, psychologen, worden fysiek gezien in de praktijk wanneer zij volledig zijn gevaccineerd. Niet gevaccineerden  worden via beeldbellen gezien.

 • De assistentes hebben GEEN INLOOPSPREEKUUR meer, voor het geven van injecties, oren uitspuiten en bloeddruk meten moet er gebeld worden voor een afspraak bij de assistente.

 • Er kunnen voorlopig geen afspraken meer gemaakt worden via het patientportaal, dit om het risico op besmetting zo minimaal mogelijk te houden.

 • Er kunnen online vragen gesteld worden via het patientportaal.

 • Recepten graag alleen telefonisch via de receptenlijn of online bestellen.

 • De assistentes zullen meer vragen stellen aan de telefoon om in te schatten of het verantwoord en nodig is om naar de praktijk te komen, wanneer dit niet duidelijk is zullen de huisartsen terugbellen.

 • U wordt verzocht om niet meer dan één klacht per consult te presenteren.

 • Er wordt gestreefd naar een contact in de praktijk van maximaal 15 minuten, er zal dus geen tijd zijn voor meerdere vragen.

 • In de praktijk is een looproute en de anderhalve meter maatregel wordt aangehouden.

 • Gelieve niet meer aan de balie een afspraak maken, bij vragen aub eerst de praktijk bellen.

 

Veel gestelde vragen:

Voor meer vragen kijk verder op:

 Corona

 

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Laat je testen als je verkoudheidsklachten krijgt

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

 

Thuisblijven of bellen naar de huisarts?

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? 

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. 

Worden je klachten erger?

 • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

 

Het RIVM geeft regelmatig een update over de laatste stand van zaken. coronavirus vragen en antwoorden Nederland
Algemene informatie vindt u op Thuisarts.nl

_____________________________________________________________________________________