U bent hier

Geschiedenis

 

De huisartsenpraktijk is op 18 november 1991 geopend als nieuwe praktijk in de wijk Westerwatering te Zaandam.
 
Aanvankelijk werkte Jeroen Van der Lugt alleen. De praktijk groeide snel en vanaf september 1992 kwam Astrid Steffan in dienst als praktijkassistente voor 3 ochtenden per week. In mei 1994 trad Addy Glas in dienst als praktijkassistente en was er assistentie voor 5 ochtenden per week. Vanaf maart 1995 kwam Katja Kuschbert, partner van Jeroen Van der Lugt, op donderdag werken in de praktijk. Zij besloten vanaf 1996 te associëren en zo de verantwoordelijkheid voor de praktijk te gaan delen. De praktijk werd gedurende 3 maanden verbouwd. Ondertussen ging de patiëntenzorg door in een portokabin op het gras aan de overzijde van de straat. In april 1996 ging de duopraktijk van start op het bekende adres maar in een compleet verbouwd en up to date pand.
Vanaf september 1998 neemt de praktijk deel aan de huisartsopleiding van het AMC, de Universiteit van Amsterdam. Elk jaar leiden we een huisarts in opleiding op die ook meewerkt in onze praktijk. De werkdruk voor de praktijkassistentes nam door de opleiding toe en zo kwam Linda Smit - van den Broek in maart 1999 in dienst als praktijkassistente.
Addy Glas volgde vanaf 2001 de opleiding tot praktijkondersteuner. Zij liep in onze praktijk stage. In 2002 startten we met praktijkondersteuning. Zo ontstond in april 2002 de vacature voor een praktijkassistente waarop Karin Cuypers-Exalto solliciteerde. Wij werden een team van zes personen, aangevuld met een huisarts in opleiding.
In 2011 hebben wij de praktijk drastisch verbouwd, het buurpand werd erbij getrokken en er werden 2 extra spreekkamers op de begane grond gerealiseerd.
Vanaf september 2011 maakte ook Indigo, een GGZ-instelling die psychologen naar huisartspraktijken detacheert gebruik van ruimte in onze praktijk. Timon Langeraar is de psycholoog die namens Indigo voor onze patienten in de praktijk werkte.
De uitbreiding van de praktijkruimte heeft tot groei geleid en wij hebben nog een praktijkondersteuner aangetrokken: sinds januari 2012 werkt Kora van Marsbergen-Neeft een dag in de week in de praktijk.

Begin 2013 werd het aantal artsen uitgebreid, Liesbeth Vos kwam als vaste waarnemer op woensdag in dienst en werkte tot medio september 2013 mee in de praktijk. Zij had al eerder een dienstverband elders en verliet de praktijk om daar in een associatie een eigen praktijk voort te zetten. Haar opvolgster is Nienke van Bergen, zij werkt per medio september 2013 op woensdag en donderdag mee in de praktijk als vaste waarnemer.

De praktijk is opleidingspraktijk sinds 1998 en nu niet alleen voor huisartsen in opleiding maar ook voor doktersassistentes. Gedurende 2013 is er een begin gemaakt met het opleiden van stagiaires doktersassistentes. De assistentes hebben hiervoor een opleiding gevolgd en zijn gekwalificeerd om stagiaires te begeleiden. Sinds juni 2013 is de praktijk een Calibris gecertificeerde leerinstelling.

Vanaf 2014 is de structuur en de financiering van de geestelijke gezondheidszorg veranderd. De huisartsen hebben daarom besloten om psychische zorg aan te bieden in de praktijk onder de hoede van de huisarts. Dat betekende dat Timon Langeraar, psycholoog, nu niet langer als externe hulpverlener werkte maar vanaf januari 2014 als POH (praktijkondersteuner huisartsen) GGZ in de praktijk werkzaam was, wel nog steeds in dienst bij Indigo. Hij besloot echter om in december 2014 een ouderschapsverlof van een jaar op te nemen waardoor er helaas een eind aan de samenwerking met hem kwam. 

De praktijk heeft daarom Lisette Spanjar, psychologe, zelf in dienst genomen om voortaan de begeleiding van patienten met psychische problemen op zich te nemen.

In 2015 werden de uren assistentie uitgebreid, de praktijk nam Thea de Ridder in dienst, Thea werd voor 2 dagen als extra assistente aangenomen. In juli verliet de oudst gediende, Astrid Steffan de praktijk om dichter in haar woonomgeving te kunnen werken. De uren van Thea de Ridder werden daarom uitgebreid en zij werkt nu op 4 dagen in de praktijk.

Ook in 2015 werd het zwangerschapsverlof van waarneemster dokter Nienke van Bergen vervangen door dokter Karlien Sierhuis. Na haar bevalling ontving Nienke het aanbod om de huisartspraktijk van haar vader over te nemen, een aanbod dat zij niet kon afslaan. Gelukkig was Karlien Sierhuis bereid om haar ook verder te vervangen en zo onze vaste waarneemster te worden op twee dagen in de week.

In september 2016 kreeg de praktijk te maken met het zwangerschapsverlof van Dokter Karlien Sierhuis, zij beviel in oktober van haar tweede dochter en kwam in februari 2017 weer terug op haar vaste dagen, de woensdag en donderdag. Haar verlof werd waargenomen door dokter Esther van den Heuvel, een oude bekende, in 2006/2007 alhier in de praktijk opgeleid tot huisarts. Dokter van den Heuvel is na de verlofwaarneming als vaste waarnemer op de maandag bij de praktijk gebleven.

Aan het eind van 2017 zijn er weer veranderingen in de praktijk, dokter van den Heuvel heeft een praktijk in haar woonplaats in Utrecht gevonden en verliet in november de Zaanstreek. Gelukkig was dokter Sierhuis bereid om ook op maandag in de praktijk te werken zodat zij nu op drie dagen in de week aanwezig is. 

De praktijkondersteuner GGZ, Lisette Spanjar verlaat eveneens aan het eind van het jaar de praktijk om de GZ-opleiding te gaan volgen, een grote droom, die voor haar werkelijkheid wordt. Wij zien haar niet graag vertrekken maar zijn blij dat psychologe Lidian Hoogeweij een waardige opvolgster wordt. Zij werkt vanaf medio november 2017 mee met Lisette en vanaf januari 2018 zelfstandig.

Na de zomervakantie in 2018 werd dokter Karlien Sierhuis ernstig ziek. Om de leemte van een derde dokter in de praktijk op te vullen hebben wij dokter Lieneke Fibbe per oktober 2018 aangenomen als invalster voor haar. Dokter Fibbe werkt nu drie dagen in de week in de praktijk.

Sinds 1 mei is Anja de Kock, doktersassistente, als vierde assitente in dienst gekomen bij de praktijk,

De praktijk heeft nu 9 vaste medewerkers, 1 vaste waarnemer en roulerend een huisarts in opleiding.